02 May VERASET İLAMI
VERASET İLAMI NEDİR?
Veraset, bir kimsenin ölümünün ardından o kişinin mal varlığının mirasçılarına geçmesinde denmektedir. Miras bırakan kimseye muris denmektedir.Veraset ilamı (Mirasçılık Belgesi) ise kanuni mirasçıları (varisleri) ve bunların miras paylarını gösteren resmi belgedir.
TMK M.598’e göre;
Madde 598 – Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir.
Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir. Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.
Veraset ilamı (ölüm belgesi) mirasçıları ve miras paylarını gösteren bir belgedir. Dolayısıyla Mirasa ilişkin işlemlerin yapılabilmesi için bu ilama ihtiyaç vardır. Örneğin miras bırakanın malları paylaştırılırken mirasçılık belgesinde yazan oranlar dikkate alınmaktadır.
VERASET İLAMI NASIL ALINIR?
Veraset ilamını almak için iki alternatif vardır. Bütün hak sahipleri bir araya gelerek bu belgeyi Sulh Hukuk Mahkemesi’nden ya da noterden alabilir. Mahkeme yoluyla alınacaksa konuyla ilgili bir dilekçeyle başvuru yapılmalıdır.
Mahkeme öncelikle kayıtlı olunan nüfus müdürlüğünden nüfus kaydını talep ederek kişinin yasal mirasçı olup olmadığını tespit eder. Kişinin mirasçı olduğu ortaya çıkarsa veraset ilamı çıkartılabilir. Noter yoluyla veraset ilamı çıkartmak için de aynı işlemler yapılır. Noter de nüfus kayıt örneğini ilgili nüfus müdürlüğünden alarak gerekli incelemeleri ve işlemleri yapar.
VERASET İLAMI ÜCRETİ NE KADARDIR?
Ölüm belgesi hem noterlerden hem de Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınabilmektedir. Dolayısıyla veraset ilamı ücreti değişiklik göstermektedir.
Ölüm belgesi noterden alınacaksa bunun ücreti 120 TL civarı olmaktadır. Mirasçılık belgesi almak için mahkemeye başvurulacaksa harç ve gider avansı için 150 TL civarı masraf yatırmak gerekmektedir. Dava sonuçlandıktan sonra mahkemeler gider avansından kalan kısmı iade etmektedirler. Ayrıca Veraset ilamı noter ücreti ve mahkeme masraflarının her yıl değişmektedir.